Къри леща с картофи
за 4 порции, 35 мин

Продукти
200 г червена леща
1 ч.л. куркума
2 щипки лют червен пипер или сладък
500 г картофи
2 домата
2 глави лук
3 скилидки чесън
2 см пресен джинджифил
4 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. кориандър на прах
½ ч.л. смлян кимион
1 ч.л. червена къри паста (може да се замени с ½ ч.л. къри на прах)
5-6 стръка пресен кориандър или магданоз
сол
Приготвяне
Лещата се кипва в 1 л вода заедно със сол, куркумата, 1 щипка лют червен пипер. Готви се под капак на тих огън около 15 мин.
Обелените картофи се нарязват на малки кубчета. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета.
Обелените лук, чесън и джинджифил се наситняват. Запържват се в загретия зехтин 1-2 мин. Добавят се кориандърът на прах, кимионът, къри пастата и се разбърква.
Прибавят се картофите и доматите, сипва се 250 мл вода и се оставя да заври. Готви се под капак на слаб огън около 15 мин.
Прибавя се сварената леща и се готви още 5 мин. Подправя се със сол и останалия лют червен пипер.
Поръсва се с наситнения пресен кориандър или магданоз.