Картофен гретен със зеле, шунка и бекон
за 4 порции, 100 мин

Продукти
500 г прясно зеле
1 глава лук
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. семена кимион
сол, черен пипер, индийско орехче
1 и ½ с.л. масло
1 с.л. брашно
300 мл прясно мляко
150 мл течна готварска сметана или още прясно мляко
80 г варена шунка
800 г картофи
80 г настъргано жълто сирене – може кашкавал
5 филийки пушен бекон
Приготвяне
Отделят се 4 големи листа от зелето. Бланшират се 2-3 мин. във вряща подсолена вода и се отцеждат. Останалото зеле се нарязва на тънки ивици.
Обеленият лук се наситнява и се запържва в загретия зехтин или олио около 1 мин. Прибавят се нарязаното зеле, 2 с.л. вода и кимионът и се задушава 5-6 мин. Подправя се със сол и черен пипер и се маха от котлона.
Разтопява се маслото и се запържва около 1 мин. брашното с разбъркване. Сипват се прясното мляко и сметаната и се разбърква. Вари се 4-5 мин. и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
Намазнена форма за печене се облицова отвътре със зелевите листа.
Шунката се нарязва на лентички. Обелените картофи се нарязват на филийки и се разбъркват със зелето, шунката и соса.
Слагат се няколко пласта от плънката във формата, като между тях и най-отгоре се поръсва настърганото жълто сирене. Покрива се с филийките бекон.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 45 мин.