Картофи ветрило с шунка и крутони

за 4 порции, 60 мин

Кухня
07:23 - 14 Юни 2022
2269
Картофи ветрило с шунка и крутони

Продукти

1 кг картофи

200 г крем сирене

200 г заквасена сметана

200 мл месен бульон

50 г масло

100 г пушена или варена шунка

5 тънки филийки хляб

1 клонче розмарин

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Крем сиренето и заквасената сметана се разбъркват на гладък крем и се изсипва в тавичка.

Картофите, обелени или с люспата, ако е тънка, се разрязват вертикално на ивици, без да се срязва до края - да се получи ветрило. Подреждат се в млечния крем с разрезите нагоре. Пекат се за около 45 мин. в загрята умерена фурна – да са почти готови.

Нарязаната на кубчета шунка се запържва с игличките розмарин в разтопеното масло за 1-2 мин. Към края се добавя и хлябът на кубчета и се разбърква внимателно. Овкусява се със сол и черен пипер.

Сместа се разстила върху картофите и се запича още малко до златисто кафяво.