Картофи ветрило с шунка и крутони
за 4 порции, 60 мин
Продукти
1 кг картофи
200 г крем сирене
200 г заквасена сметана
200 мл месен бульон
50 г масло
100 г пушена или варена шунка
5 тънки филийки хляб
1 клонче розмарин
сол и черен пипер
Приготвяне
Крем сиренето и заквасената сметана се разбъркват на гладък крем и се изсипва в тавичка.
Картофите, обелени или с люспата, ако е тънка, се разрязват вертикално на ивици, без да се срязва до края - да се получи ветрило. Подреждат се в млечния крем с разрезите нагоре. Пекат се за около 45 мин. в загрята умерена фурна – да са почти готови.
Нарязаната на кубчета шунка се запържва с игличките розмарин в разтопеното масло за 1-2 мин. Към края се добавя и хлябът на кубчета и се разбърква внимателно. Овкусява се със сол и черен пипер.
Сместа се разстила върху картофите и се запича още малко до златисто кафяво.