Лазаня с кайма и бяло сирене (+ чушки и моркови)
за 4 порции, 75 мин
Продукти
250 г телешка или друга кайма (може да се замени с нарязано на дребно пилешко месо, варена шунка, бекон, пресен колбас по избор)
1 глава лук
1-2 червени чушки - около 200 г
3 моркова – около 300 г
1 с.л. зехтин или олио
сол, черен пипер, сух риган
800 г белени домати от консерва
100 мл прясно мляко
200-300 г бяло саламурено сирене или извара
200 г листа лазаня
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява. Почистените от семето чушки се нарязват на малки кубчета.
Обелените моркови се настъргват на едро.
Загрява се зехтинът и се запържва каймата до светлокафяви гранули.
Прибавят се лукът, морковите и чушките и се сотира 2-3 мин. Подправя се със сол, черен пипер и риган.
Добавят се доматите и къкри 10 мин. на средна температура.
Натрошеното на дребно сирене се разбърква с прясното мляко.
Дъното на тавичка се покрива с малко от соса с каймата. Добавят се 4-5 с.л. от сиренето и леко се разбърква. Покрива се с пласт кори лазаня.
Продължава подреждането на слоеве по същия начин. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25 мин.