Лазаня с кайма и бяло сирене (+ чушки и моркови)

за 4 порции, 75 мин

Кухня
10:02 - 11 Февруари 2024
5517
Лазаня с кайма и бяло сирене (+ чушки и моркови)

Продукти

250 г телешка или друга кайма (може да се замени с нарязано на дребно пилешко месо, варена шунка, бекон, пресен колбас по избор)

1 глава лук

1-2 червени чушки - около 200 г

3 моркова – около 300 г

1 с.л. зехтин или олио

сол, черен пипер, сух риган

800 г белени домати от консерва

100 мл прясно мляко

200-300 г бяло саламурено сирене или извара

200 г листа лазаня

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява. Почистените от семето чушки се нарязват на малки кубчета.

Обелените моркови се настъргват на едро.

Загрява се зехтинът и се запържва каймата до светлокафяви гранули.

Прибавят се лукът, морковите и чушките и се сотира 2-3 мин. Подправя се със сол, черен пипер и риган.

Добавят се доматите и къкри 10 мин. на средна температура.

Натрошеното на дребно сирене се разбърква с прясното мляко.

Дъното на тавичка се покрива с малко от соса с каймата. Добавят се 4-5 с.л. от сиренето и леко се разбърква. Покрива се с пласт кори лазаня.

Продължава подреждането на слоеве по същия начин. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25 мин.