Лимонено печено пиле (+ картофи, дребен лук, чери и маслини)
за 4 порции, 95 мин

Продукти
1 пиле
4 лимона
250 г чери домати или от големите на парчета
250 г много дребен лук (може да се замени с по-големи разполовени главички)
500 г картофи
4 с.л. зехтин или олио
1 с.л. мед
100 г зелени маслини без костилките
сол и черен пипер
Приготвяне
Пилето се подсушава, подправя се със сол и черен пипер. Дребният лук се обелва.
1 лимон се разполовява и се слага вътре в пилето. Настъргва се кората и се изцежда сокът от 1 лимон. Другите 2 лимона се разполовяват.
Обелените картофи се нарязват на филийки. Заедно с лука се запържват до леко златисто в 2 с.л. загрят зехтин или олио.
Заливат се с 300 мл вода, подправя се със сол и черен пипер. Прибавят се половинките лимон.
Останалият зехтин или олио се смесва с лимоновия сок, лимоновата кора и меда и се натрива пилето отвън. Слага се с гърдите надолу върху зеленчуците.
Покрива се с капак или фолио и се пече в загрята фурна на 200 градуса 70 мин. За последните 20 мин. се прибавят доматите и маслините. Маха се капакът и се пече до хрупкава коричка.