Лимонено пиле с нахут и ориз по марокански

за 4 порции, 115 мин

Кухня
06:55 - 23 Май 2023
3142
Лимонено пиле с нахут и ориз по марокански

Продукти

1 пиле

3 мариновани солени лимона или 2 пресни

½ лимон

4 стръка кориандър или магданоз

3 скилидки чесън

2 шалота или по-малки главички друг лук

3 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. семена от кориандър

1 с.л. червен пипер

425 г сварен нахут – може от консерва

30 г пресен джинджифил

1 ч.л. куркума

125 г дългозърнест ориз басмати или друг по избор

450 мл пилешки бульон

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Пилето се подсушава отвън и отвътре.

Лимоните се измиват, разполовяват се и се изважда плодовата вътрешност с лъжица. Кората се нарязва едро.

Половинката лимон се изцежда. Обелват се чесънът и 1 главичка лук. Заедно с лимоновия сок, кората и плодовата част на маринованите лимони, 2 с.л. зехтин или олио, семена от кориандър, пресният кориандър и червеният пипер се пасират.

С получената паста се натрива пилето отвън и се оставя да се маринова 4-6 часа.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 70 мин. Може да се покрие с алуминиево фолио, ако потъмнее много.

Нахутът се изплаква и се отцежда.

Обеленият джинджифил се наситнява. Обелената втора главичка лук се нарязва на дребно. Запържват се в останалия зехтин или олио на слаб огън 2 мин. до леко пожълтяване.

Поръсва се с куркумата и се добавят оризът и нахутът.

Сипва се бульонът и се оставя да заври. Маха се от котлона и се оставя под капак.

Пилето се изважда и се покрива с алуминиево фолио. Слага се при ориза и се връщат на топло в изключена фурна.

Премахва се мазнината от тавата в която е печено пилето. Сипва се в тавата 125 мл вода.

Слага се да заври и се разбърква полученият сос от печенето. Подправя се със сол и черен пипер. Пилето се поднася върху ориза и нахута като се полива със соса.