Лимонено пиле с нахут и ориз по марокански
за 4 порции, 115 мин
Продукти
1 пиле
3 мариновани солени лимона или 2 пресни
½ лимон
4 стръка кориандър или магданоз
3 скилидки чесън
2 шалота или по-малки главички друг лук
3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. семена от кориандър
1 с.л. червен пипер
425 г сварен нахут – може от консерва
30 г пресен джинджифил
1 ч.л. куркума
125 г дългозърнест ориз басмати или друг по избор
450 мл пилешки бульон
сол и черен пипер
Приготвяне
Пилето се подсушава отвън и отвътре.
Лимоните се измиват, разполовяват се и се изважда плодовата вътрешност с лъжица. Кората се нарязва едро.
Половинката лимон се изцежда. Обелват се чесънът и 1 главичка лук. Заедно с лимоновия сок, кората и плодовата част на маринованите лимони, 2 с.л. зехтин или олио, семена от кориандър, пресният кориандър и червеният пипер се пасират.
С получената паста се натрива пилето отвън и се оставя да се маринова 4-6 часа.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 70 мин. Може да се покрие с алуминиево фолио, ако потъмнее много.
Нахутът се изплаква и се отцежда.
Обеленият джинджифил се наситнява. Обелената втора главичка лук се нарязва на дребно. Запържват се в останалия зехтин или олио на слаб огън 2 мин. до леко пожълтяване.
Поръсва се с куркумата и се добавят оризът и нахутът.
Сипва се бульонът и се оставя да заври. Маха се от котлона и се оставя под капак.
Пилето се изважда и се покрива с алуминиево фолио. Слага се при ориза и се връщат на топло в изключена фурна.
Премахва се мазнината от тавата в която е печено пилето. Сипва се в тавата 125 мл вода.
Слага се да заври и се разбърква полученият сос от печенето. Подправя се със сол и черен пипер. Пилето се поднася върху ориза и нахута като се полива със соса.