Лучена супа с домати и фенел (или алабаш, ряпа, зеле)
за 4 порции, 60 мин

Продукти
2 глави лук
3 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
1 глава фенел - резене (може да се замени с или алабаш, ряпа, зеле)
2 с.л. анасонова напитка – узо, мастика
2 клонки мащерка
650 мл зеленчуков бульон
400 г белени домати – може от консерва
75 г фиде или друга дребна паста – може пълнозърнеста
40 г пекорино или друго жълто сирене – например кашкавал
Приготвяне
Обеленият лук се нарязва на филийки. Слага се в тава, разбърква се с 1 и ½ с.л. зехтин или олио, със сол и черен пипер. Пече се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) около 30 мин.
Обеленият чесън се наситнява. Фенелът се почиства от твърдата част и се нарязва на много тънки филийки.
Загрява се останалият зехтин или олио и се запържва фенелът с чесъна на средна температура с разбъркване около 12 мин. Деглазира се с анасоновата напитка силно да кипне.
Прибавят се печеният лук и наситнената мащерка. Кипва и се готви 15 мин. на тих огън. Прибавят се доматите и къкри още 10 мин.
Фидето или друга паста се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда.
Супата се подправя със сол и черен пипер и се прибавя фидето. Поръсва се с настърганото жълто сирене.