Лучена супа с домати и фенел (или алабаш, ряпа, зеле)

за 4 порции, 60 мин

Кухня
09:02 - 21 Април 2025
497
Лучена супа с домати и фенел (или алабаш, ряпа, зеле)

Продукти

2 глави лук

3 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

2 скилидки чесън

1 глава фенел - резене (може да се замени с или алабаш, ряпа, зеле)

2 с.л. анасонова напитка – узо, мастика

2 клонки мащерка

650 мл зеленчуков бульон

400 г белени домати – може от консерва

75 г фиде или друга дребна паста – може пълнозърнеста

40 г пекорино или друго жълто сирене – например кашкавал

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на филийки. Слага се в тава, разбърква се с 1 и ½ с.л. зехтин или олио, със сол и черен пипер. Пече се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) около 30 мин.

Обеленият чесън се наситнява. Фенелът се почиства от твърдата част и се нарязва на много тънки филийки.

Загрява се останалият зехтин или олио и се запържва фенелът с чесъна на средна температура с разбъркване около 12 мин. Деглазира се с анасоновата напитка силно да кипне.

Прибавят се печеният лук и наситнената мащерка. Кипва и се готви 15 мин. на тих огън. Прибавят се доматите и къкри още 10 мин.

Фидето или друга паста се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда.

Супата се подправя със сол и черен пипер и се прибавя фидето. Поръсва се с настърганото жълто сирене.