Lupa.bg в Гърция: Гирос ориз със зелен фасул
Кухня
07:31 - 07 Юли 2023
3917
Продукти
600 г свинско месо за гирос – на парченца
400 г зелен фасул
4 големи домата
200 г ориз
2 с.л. наситнен магданоз
1 глава нарязан на дребно лук
сол и черен пипер
зехтин
Приготвяне
Оризът се кипва в двойно количество вода и ½ ч.л. сол и се сварява на тих огън.
Лукът се запържва в малко загрят зехтин, прибавя се месото и се запържват заедно до златисто.
Зеленият фасул, нарязан на парчета, се бланшира във вряща подсолена вода за около 10 мин. Изплаква се в студена вода и се отцежда.
Доматите се нарязват на ивици – може предварително да се обелят.
Загрява се месото с лука, прибавят се доматите и къкри 2-3 мин.
Добавят се оризът и зеленият фасул и се подправя със сол и черен пипер. Разбърква се на котлона да се загрее. Поръсва се с магданоза.