Мъфини с лапад (друго зеленолистно) , картофи и извара
за 12 броя, 60 мин

Продукти
200 г крем сирене (или добре изкиснато, омекнало бяло саламурено сирене)
1 шалот или главичка друг по-дребен лук
5 картофа - около 250 г
1 кг лапад
50 г пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал
50 г кедрови ядки (или други ядки или семки)
¼ връзка копър
300 г рикота или извара
80 г заквасена сметана (или изцедено кисело мляко)
1 яйце
сол и черен пипер
2 ч.л. олио, зехтин или масло
Приготвяне
Обеленият шалот се наситнява. Обелените картофи се нарязват на малки кубчета.
Лападът се почиства от дръжките. Бланшира се във вряща подсолена вода около 15 сек. Изважда се, изплаква се под студена вода и се отцежда.
Картофите се бланшират във вряща подсолена вода 1 мин. Изплакват се под студена вода и се отцеждат.
Пармезанът се настъргва. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Копърът се наситнява.
Рикотата се разбива с крем сиренето, заквасената сметана и яйцето. Подправя се с черен пипер.
Прибавят се лападът, картофите, лукът, пармезанът, кедровите ядки, копърът и се разбърква.
12 формички за мъфини или чашки се намазват с олиото. Разпределя се сместа.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор 150 градуса) до златисто кафяво 25-30 мин.
Лападът може да се замени с друг листен зеленчук – цвекло, спанак, коприва, киселец, лобода, кейл.