Демерджиев: Парите, които печелят каналджиите, са много повече от налаганите им глоби (НА ЖИВО)

Общество
15:15 - 24 Ноември 2022
3830
Демерджиев: Парите, които печелят каналджиите, са много повече от налаганите им глоби (НА ЖИВО)

Криминалният контингент все повече се пренасочва към каналджийството като доходоносен тип дейност, който води до по-ниски наказания. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на изслушване пред вътрешната комисия в парламента.

Демерджиев напомни, че около 5% от разследванията за трафик на мигранти завършват с ефективна присъда, а половината от досъдебните производства приключват с глоби. Той призова депутатите да разгледан внесените от законопроекти, предвиждащи по сурови наказания за трафика на хора. ТПо казуса има два проекта - на МВР и на "БСП за България".

"Парите, които се печелят от този вид дейност, правят глобата неефективна. Правоохранителните органи третират тази дейност като такава с по-малка обществена опасност, но това не е така. Единственият начин е да приравним наказанията с тези в другите държави, за да няма поток от чужденци, които да идват у нас, за да се занимават с тази дейност", заяви Демерджиев.

Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски призова Демерджиев да направи справка дали заместник-директор в Главна дирекция на МВР съдейства на трафика на мигранти. Демерджиев обеща да провери всички заместник-директори на главни дирекции в МВР.

Откакто съм встъпил като министър на вътрешните работи на 2 август, дирекция Вътрешна сигурност е получила 24 разрешения за СРС. За първите 6 месеца са били само 8. Така вътрешният министър Иван Демерджиев отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски за работата на дирекцията.

Самият Терзийски посочи във въпроса си, че дирекцията се занималава с репресия на политически лица, вместо с проверка на служители на МВР. Демерджиев обаче не се съгласи и обясни, че има много такива. Напомни, че имало задържани и отстранени служители. Работело се активно по  линия на Гранична полиция. "Голяма част от ръководителите са уволнени или преместени. Самият директор бе уволнен", каза вътрешният министър. И посочи, че имало и преместени и махнати шефове по регионалните дирекции на Гранична полиция. Обясни и че искал спракви от Вътрешна сигурност при всяко назначение и повишаване.

Терзийски обаче го попита дали е правил проверка за заместник-директор на главна дирекция в МВР и дали назад в годините е съдействал за канал на мигранти. Демерджиев попита дали става въпрос за Гранична полиция, но Терзийски не уточни. Министърът обеща да направи проверка.