Нова година с Lupa.bg: Шницели с гъби и сушени домати
за 4 порции, 40 мин
Продукти
500 г гъби по избор
2 главички шалот или друг по-дребен лук
50 г сушени домати
1 клонка от розмарин
12 тънки свински шницела по около 40 г
3 с.л. зехтин или олио
сол
250 мл заквасена сметана
150 мл месен бульон
Приготвяне
Гъбите се оставят цели или се нарязват едро, ако са по-големи. Обеленият лук се наситнява. Сушените домати се нарязват на малки парченца.
Загрява се 2 с.л. зехтин и се изпържва свинското месо на шницели по около 1 мин. от всяка страна до златисто. Изваждат се, посоляват се и се държат на топло.
Добавя се останалият зехтин и се запържват гъбите на висока температура с разбъркване 1 мин. Прибавя се лукът и се сотира още 1 мин. на средна температура.
Сипват се сметаната и бульонът. Добавят се сушените домати и розмаринът.
Оставя се да се къкри няколко минути на слаб огън, докато сосът се посгъсти.
Връщат се шницелите в соса и се загрява кратко.
По същия начин се приготвя ястието с пилешки шницели от гърди, като се запържват по около 30 сек. от всяка страна.