Нова година с Lupa.bg: Шницели с гъби и сушени домати

за 4 порции, 40 мин

Кухня
10:14 - 31 Декември 2024
2315
Нова година с Lupa.bg: Шницели с гъби и сушени домати

Продукти

500 г гъби по избор

2 главички шалот или друг по-дребен лук

50 г сушени домати

1 клонка от розмарин

12 тънки свински шницела по около 40 г

3 с.л. зехтин или олио

сол

250 мл заквасена сметана

150 мл месен бульон

 

Приготвяне

Гъбите се оставят цели или се нарязват едро, ако са по-големи. Обеленият лук се наситнява. Сушените домати се нарязват на малки парченца.

Загрява се 2 с.л. зехтин и се изпържва свинското месо на шницели по около 1 мин. от всяка страна до златисто. Изваждат се, посоляват се и се държат на топло.

Добавя се останалият зехтин и се запържват гъбите на висока температура с разбъркване 1 мин. Прибавя се лукът и се сотира още 1 мин. на средна температура.

Сипват се сметаната и бульонът. Добавят се сушените домати и розмаринът.

Оставя се да се къкри няколко минути на слаб огън, докато сосът се посгъсти.

Връщат се шницелите в соса и се загрява кратко.

По същия начин се приготвя ястието с пилешки шницели от гърди, като се запържват по около 30 сек. от всяка страна.