Оризов гретен със зеленчуци
за 4 порции, 70 мин
Продукти
600 мл зеленчуков бульон
1 скилидка чесън
200 г ориз
около 300 г алабаш
5 моркова
500 г броколи
2 яйца
сол, черен пипер, едър червен пипер и индийско орехче
100 г жълто сирене по избор – например кашкавал
1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук
200 г кисело мляко
Приготвяне
Кипва се 400 мл зеленчуков бульон и се добавя счуканият чесън. Слага се оръзът и се вари под капак на тих огън 15-20 мин.
Обелените алабаш и моркови се нарязват на малки филийки. Броколито се нарязва на розички.
Кипва се останалият бульон и се варят алабашът и морковите 2 мин. Добавят се броколите и се готви още 4-5 мин.
Зеленчуците се отцеждат, като се събира бульонът.
Оризът се разстила в тавичка. Върху него се разпределят равномерно зеленчуците.
Яйцата се разбъркват в събрания бульон. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Залива се оризът със зеленчуците.
Поръсва се с настърганото жълто сирене.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 35 мин.
Поднася се с киселото мляко, разбъркано с наситнения див лук и подправено със сол и червен пипер.