Пълнен хляб с шунка и сирене
за 1 хляб, 100 мин
Продукти
За тестото: 1 кубче прясна мая или 2 пак. суха, 1 с.л. захар, 600 г брашно, 1 с.л. сол, 4 с.л. олио, 80 г овесени ядки
За плънката: 200 г настъргано жълто сирене – може кашкавал, 350 г варена шунка, 1 яйце, 3 с.л. пшеничен грис, 3 с.л. крем фреш (може да се замени с крем сирене, заквасена сметана или изцедено кисело мляко), сол и черен пипер, 2 с.л. наситнен магданоз.
Приготвяне
Маята се разтваря със захар в 300 мл хладка вода. Смесват се брашното и солта. Добавя се маята и се замесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се да втаса около 1 час на топло място докато си удвои обема.
Шунката се нарязва на малки кубчета и се смесва с жълтото сирене. Добавят се яйцето, грисът, крем фрешът, магданозът, сол и черен пипер и се разбърква.
Тестото се разточва или разтегля на набрашнена повърхност на правоъгълник около 50x40 cm.
Разстила се плънката в средата на правоъгълник около 20x25 cm. Сгъват се страните така, че да се срещнат в средата на оформилия се хляб. Оставя се да втаса още 15 мин.
Намазва се отгоре с малко вода и се поръсва с овесените ядки да полепнат. Слага се в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса до златисто кафяво 45-55 мин. Оставя се напълно да изстине.
Може да се нареже на парченца, които да се забодат с дървени пръчици.