Пълнозърнеста фокача с картофи и праз

за 6 порции, 75 мин

Кухня
07:43 - 02 Май 2023
2393
Пълнозърнеста фокача с картофи и праз

Продукти

½ кубче прясна мая или 1 пак. суха

350 г пълнозърнесто брашно

6 с.л. захтин или олио

сол, черен пипер, кимион

700 г картофи

3 стръка праз – около 700 г

250 г извара

100 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко

4 яйца

3 с.л. тиквени семки – около 40 г

 

Приготвяне

Маята се натрошава и разбърква с 200 мл хладка вода да се разтвори.

Омесва се тесто с куките на миксера или на ръка с брашното, маята, 3 с.л. зехтин или олио, 1 ч.л. сол. Втасва на топло около 1 час, докато си удвои обема.

Обелените картофи се нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода за около 20 мин. Отцеждат се и се оставят леко да изстинат.

Празът се нарязва на тънки шайби. Сотира се в 2 с.л. загрят зехтин или олио на средна температура 8-10 мин. – да се изпари напълно течността.

Смесват се изварата, заквасената сметана и яйцата. Добавят се картофите и празът и се подправя със сол, черен пипер и кимион.

Намазва се тава с останалия зехтин или олио. Разстила се тестото. Разпределя се отгоре картофената плънка. Поръсва се с тиквените семки.

Пече се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) 30-35 мин. Нарязва се на парчета.