Пълнозърнеста фокача с картофи и праз
за 6 порции, 75 мин
Продукти
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха
350 г пълнозърнесто брашно
6 с.л. захтин или олио
сол, черен пипер, кимион
700 г картофи
3 стръка праз – около 700 г
250 г извара
100 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко
4 яйца
3 с.л. тиквени семки – около 40 г
Приготвяне
Маята се натрошава и разбърква с 200 мл хладка вода да се разтвори.
Омесва се тесто с куките на миксера или на ръка с брашното, маята, 3 с.л. зехтин или олио, 1 ч.л. сол. Втасва на топло около 1 час, докато си удвои обема.
Обелените картофи се нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода за около 20 мин. Отцеждат се и се оставят леко да изстинат.
Празът се нарязва на тънки шайби. Сотира се в 2 с.л. загрят зехтин или олио на средна температура 8-10 мин. – да се изпари напълно течността.
Смесват се изварата, заквасената сметана и яйцата. Добавят се картофите и празът и се подправя със сол, черен пипер и кимион.
Намазва се тава с останалия зехтин или олио. Разстила се тестото. Разпределя се отгоре картофената плънка. Поръсва се с тиквените семки.
Пече се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) 30-35 мин. Нарязва се на парчета.