Парфе с яйчен ликьор и черен шоколад

за 4 порции

Кухня
11:08 - 19 Април 2019
2684
Парфе с яйчен ликьор и черен шоколад

Продукти

100 г черен шоколад

200 мл течна сметана за разбиване

3 жътъка

50 г захар

50 мл яйчен ликьор

1 с.л. олио

 

Приготвяне

1

Тъмният шоколад се разтопява на горещата водна баня. Изсипва се внимателно върху хартия за печене и се разстила тънко. Оставя се в хладилника за 10 мин. Разбива се сметаната до твърд крем.

 

2

Разбиват се жълтъците със захарта и яйчения ликьор на гореща водна баня до пухкав крем. Охлажда се на студена водна баня като се разбърква. Внимателно се смесва с битата сметана с разбъркване чрез повдигане.

 

3

Кръгла форма се намазва с олиото и се покрива отвътре с прозрачно фолио – краищата да са навън.

Стегналият се шоколад се начупва на едри парчета. Редят се във формата последователно на слоеве парчета шоколад и яйчено-сметанов крем. Започва се и се завършва с шоколад.

Оставя се да се стегне в хладилника 2 часа.

Парфето се изважда от формата и се разрязва на 4 парчета. Гарнира се с още малко яйчен ликьор.