Парфе с яйчен ликьор и черен шоколад
за 4 порции
Продукти
100 г черен шоколад
200 мл течна сметана за разбиване
3 жътъка
50 г захар
50 мл яйчен ликьор
1 с.л. олио
Приготвяне
1
Тъмният шоколад се разтопява на горещата водна баня. Изсипва се внимателно върху хартия за печене и се разстила тънко. Оставя се в хладилника за 10 мин. Разбива се сметаната до твърд крем.
2
Разбиват се жълтъците със захарта и яйчения ликьор на гореща водна баня до пухкав крем. Охлажда се на студена водна баня като се разбърква. Внимателно се смесва с битата сметана с разбъркване чрез повдигане.
3
Кръгла форма се намазва с олиото и се покрива отвътре с прозрачно фолио – краищата да са навън.
Стегналият се шоколад се начупва на едри парчета. Редят се във формата последователно на слоеве парчета шоколад и яйчено-сметанов крем. Започва се и се завършва с шоколад.
Оставя се да се стегне в хладилника 2 часа.
Парфето се изважда от формата и се разрязва на 4 парчета. Гарнира се с още малко яйчен ликьор.