Пържени котлети с бобени кълнове и ориз (Азиа стил)
за 2 порции, 35 мин
Продукти
2 свински котлета с кост
2 стръка пресен лук
2 моркова
150 г кълнове от мунг или друг боб
1 скилидка чесън
100 г дългозърнест ориз
1 ч.л. брашно
1 ч.л. микс от подправки „5 аромата“ – канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер (или черен пипер) и резене (или семена копър)
2 с.л. олио
½ лайм или ¼ лимон
2 с.л. кетчуп
2 с.л. соев сос
сол
Приготвяне
Оризът се кипва в 200 мл леко подсолена вода. Готви се под капак на тих огън около 20 мин.
Пресният лук се нарязва на пръстени.
Обелените моркови се нарязват надлъжно на филийки, а те на тънки ивици.
Бобените кълнове се измиват и отцеждат. Обеленият чесън се нарязва на тънко.
Измитите котлети се подсушават.
Миксът „5 аромата“ се смесва с брашното. Натриват се котлетите.
Загрява се олиото и се изпържват котлетите от всяка страна по 3-5 мин. в зависимост от дебелината. Изваждат се от тигана и се завиват в алуминиево фолио.
В същата мазнина се слагат морковите под капак и се задушават на слаб огън 5 мин.
Прибавят се пресният лук, чесънът и кълновете и се готви още 5 мин., като може да се добави малко вода.
Настъргва се ситно кората на лайма и се изцежда сокът.
Към зеленчуците се добавят кетчупът, соевият сос, лайм кората и сокът.
Развиват се котлетите от фолиото и отделилият се сок се добавя към зеленчуците. Котлетите се слагат върху зеленчуците. Готви се под капак около 3 мин. Поднася се с ориза.