Пащърнак супа с целина и картофи

за 4 порции, 20 мин

Кухня
07:37 - 30 Май 2023
3049
Пащърнак супа с целина и картофи

Продукти

600 г пащърнак

1 картоф около 100 г

100 г целина

1 шалот или малка главичка друг лук

1 скилидка чесън

2 с.л. масло

1 с.л. мед

800 мл пилешки или зеленчуков бульон

сол и черен пипер

100 мл течна готварска сметана или прясно мляко

2 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко

лимонов сок

зехтин или олио

 

Приготвяне

Обелените 400 г пащърнак, картофи, целина, шалот и чесън се нарязват на кубчета. Всичко без картофите се запържва в разтопеното масло до златисто кафяво 5-10 мин.

Добавя се медът, карамелизира се за около 1 мин. и се прибавят картофите. Деглазира се с бульона силно да заври.

Подправя се със сол и черен пипер, кипва и къкри около 30 мин. с периодично разбъркване.

Сипва се течната сметана и се пасира на котлона.

Подправя се със заквасената сметана и лимоновия сок.

Останалият обелен пащърнак се нарязва тънко и се запържва до хрупкаво в малко загрят зехтин или олио. Може да се добави наситнен чесън. Гарнира се супата.