Пащърнак супа с целина и картофи
за 4 порции, 20 мин
Продукти
600 г пащърнак
1 картоф около 100 г
100 г целина
1 шалот или малка главичка друг лук
1 скилидка чесън
2 с.л. масло
1 с.л. мед
800 мл пилешки или зеленчуков бульон
сол и черен пипер
100 мл течна готварска сметана или прясно мляко
2 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко
лимонов сок
зехтин или олио
Приготвяне
Обелените 400 г пащърнак, картофи, целина, шалот и чесън се нарязват на кубчета. Всичко без картофите се запържва в разтопеното масло до златисто кафяво 5-10 мин.
Добавя се медът, карамелизира се за около 1 мин. и се прибавят картофите. Деглазира се с бульона силно да заври.
Подправя се със сол и черен пипер, кипва и къкри около 30 мин. с периодично разбъркване.
Сипва се течната сметана и се пасира на котлона.
Подправя се със заквасената сметана и лимоновия сок.
Останалият обелен пащърнак се нарязва тънко и се запържва до хрупкаво в малко загрят зехтин или олио. Може да се добави наситнен чесън. Гарнира се супата.