Паста с карфиол и лешниково песто

за 2 порции, 30 мин

Кухня
19:40 - 26 Април 2023
2782
Паста с карфиол и лешниково песто

Продукти

400 г карфиол

сол

4 стръка пресен лук

40 г нарязани лешници (може да се заменят с други ядки или сдемки)

200 г паста пачери или друга едра паста, например ригатони

1 скилидка чесън

15 г листенца босилек

20 г настърган пармезан или друго жълто сирене

120 мл зехтин

1 лимон – настърганата кора и 2 с.л. сок

 

Приготвяне

Карфиолът се нарязва на розички. Бланшира се във вряща подсолена вода 5 мин., изплаква се под студена и се отцежда.

Пресният лук се нарязва на пръстени 1 см.

Лешниците се запичат на сух тиган до златисто кафяво и се оставят да изстинат.

Пастата се сварява ал денте в подсолена вода и се отцежда. Смесва се с лимоновата кора, лимоновия сок и сол.

Обеленият чесън и босилекът се нарязват едро. Пасират се с пармезана, лешниците и 100 мл зехтин. Подправя се със сол.

Карфиолът се запържва в останалия зехтин 5 мин. до златисто кафяво. Добавя се пресният лук и се сотира още 1 мин.

Разбърква се пастата с карфиола и пестото.