Паста с карфиол и лешниково песто
за 2 порции, 30 мин
Продукти
400 г карфиол
сол
4 стръка пресен лук
40 г нарязани лешници (може да се заменят с други ядки или сдемки)
200 г паста пачери или друга едра паста, например ригатони
1 скилидка чесън
15 г листенца босилек
20 г настърган пармезан или друго жълто сирене
120 мл зехтин
1 лимон – настърганата кора и 2 с.л. сок
Приготвяне
Карфиолът се нарязва на розички. Бланшира се във вряща подсолена вода 5 мин., изплаква се под студена и се отцежда.
Пресният лук се нарязва на пръстени 1 см.
Лешниците се запичат на сух тиган до златисто кафяво и се оставят да изстинат.
Пастата се сварява ал денте в подсолена вода и се отцежда. Смесва се с лимоновата кора, лимоновия сок и сол.
Обеленият чесън и босилекът се нарязват едро. Пасират се с пармезана, лешниците и 100 мл зехтин. Подправя се със сол.
Карфиолът се запържва в останалия зехтин 5 мин. до златисто кафяво. Добавя се пресният лук и се сотира още 1 мин.
Разбърква се пастата с карфиола и пестото.