Паста с печен карфиол и доматено песто

за 6 порции, 60 мин

Кухня
09:51 - 24 Януари 2024
4841
Паста с печен карфиол и доматено песто

Продукти

За доматеното песто:

25 г сушени домати

20 г кедрови ядки (може да се заменят със слънчогледови или тиквени семки)

25 г пармезан или друго жълто сирене

1 скилидка чесън

10 стръка магданоз

1 ч.л. лют или сладък червен пипер на люспи - едър

5 с.л. зехтин

За пастата и карфиола:

40 г стафиди

1 глава карфиол около 1 кг

3 с.л. зехтин

сол и черен пипер

300 г къса паста по избор

25 г каперси (може да се заменят с нарязани на парченца зелени маслини)

3 с.л. черни маслини без костилките

1 лимон

 

Приготвяне

За доматеното песто кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Настъргва се пармезанът, наситнява се магданозът.

Смесват се половината магданоз, сиренето, обелената скилидка чесън, червеният пипер, кедровите ядки, отцедените сушени домати и се пасира. Добавя се зехтинът и се разбърква.

Стафидите се накисват в гореща вода. Карфиолът се разделя на розички. Смесва се със зехтина, сол и черен пипер.

Слага се в тава с хартия за печене и се пече в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 20-25 мин. с едно обръщане след 15 мин.

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда като се заделя 150 мл от водата.

С водата се разрежда пестото и се добавят каперсите, отцедените стафиди и черните маслини. Смесва се с пастата. Добавя се карфиолът и останалият магданоз.

Овкусява се с 1-2 ч.л. настъргана лимонова кора и 1-2 с.л. лимонов сок.