Печени картофи с дип от авокадо и каперси

за 4 порции, 55 мин

Кухня
14:42 - 23 Ноември 2022
4104
Печени картофи с дип от авокадо и каперси

Продукти

1 кг картофи – по-дребни

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. семена кимион

1 с.л. суха майорана или друга билка

по-едра сол и черен пипер

2 бр. авокадо

50 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко

1 с.л. каперси (може да се заменят с нарязани на парченца зелени маслини)

1 ч.л. лимонов сок

 

Приготвяне

Смесват се кимионът и майораната с 1 с.л. сол. 2/3 от сместа се поръсва в намазнена тава.

Картофите, обелени или не, се разполовяват по дължина. Подреждат се върху подправките с разрязаното надолу. Поръсват се с останалата смес от подправки. Поливат се с останалия зехтин или олио.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 35 мин. до златисто кафяво.

Обеленото авокадо се намачква с вилица. Смесва се със заквасената сметана, каперсите, лимоновия сок, сол и черен пипер.

Дипът се поднася към картофите.