Печени спаначени тортили с рикота или извара
за 4 порции, 55 мин
Продукти
400 г пресен спанак
1 главичка по-дребен лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин или олио
150 г рикота или извара
1 яйце
80 г настърган пармезан или друго жълто сирене
сол, черен пипер и мускатово орехче
8 питки тортиля с диаметър около 18 см – може питки за дюнер или палачинки
масло за намазване
4 домата
Приготвяне
Обелените лук и чесън се нарязват дребно и се запържват леко в загретия зехтин или олио. Добавя се спанакът и се готви само докато се слегне и течноста се изпари.
Спанакът се оставя да изстине и се смесва с рикотата, яйцето и половината пармезан. Подправя се със сол, черен пипер и мускатово орехче.
Питките тортиля се запичат леко на сух тиган. Разпределя се спаначената плънка, навиват се на рула и се подреждат в намаслена тавичка. Отгоре се слагат нарязаните на малки кубчета домати.
Поръсва се с останалия пармезан. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 15-20 мин.