Песто от коприва
за 1 буркан, 20 мин
Продукти
100 г млада коприва
50 г левурда или пресен чесън
50 г кедрови ядки или други - бадеми, орехи, лешници
80 г слънчогледови семки
150 мл зехтин или олио
50 г настърган пармезан или друго жълто сирене - например кашкавал
сол и черен пипер
лимонов сок на вкус
150 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко
Приготвяне
Копривата се попарва с вряла вода. Изплаква се под студена вода и се отцежда.
Кедровите ядки и слънчогледовите семки по отделно се запичат на сух тиган. Оставят се да изстинат.
Копривата и левурдата се пасират с кедровите ядки.
Прибавя се постепенно с разбъркване зехтинът или олиото до кремообразно.
Добавят се пармезанът, сол, черен пипер и лимонов сок и се разбърква.
Прибавят се слънчогледовите семки и заквасената сметана и се разбърква.
За по-дълго съхранение в хладилника, сметаната не се слага веднага, а се добавя преди поднасяне.