Песто от коприва

за 1 буркан, 20 мин

Кухня
11:33 - 17 Април 2019
5368
Песто от коприва

Продукти

100 г млада коприва

50 г левурда или пресен чесън

50 г кедрови ядки или други - бадеми, орехи, лешници

80 г слънчогледови семки

150 мл зехтин или олио

50 г настърган пармезан или друго жълто сирене - например кашкавал

сол и черен пипер

лимонов сок на вкус

150 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко

 

Приготвяне

Копривата се попарва с вряла вода. Изплаква се под студена вода и се отцежда.

Кедровите ядки и слънчогледовите семки по отделно се запичат на сух тиган. Оставят се да изстинат.

Копривата и левурдата се пасират с кедровите ядки.

Прибавя се постепенно с разбъркване зехтинът или олиото до кремообразно.

Добавят се пармезанът, сол, черен пипер и лимонов сок и се разбърква.

Прибавят се слънчогледовите семки и заквасената сметана и се разбърква.

За по-дълго съхранение в хладилника, сметаната не се слага веднага, а се добавя преди поднасяне.