Пиле по френски със сметана и горчица

за 4 порции, 75 мин

Кухня
07:46 - 02 Май 2023
3972
Пиле по френски със сметана и горчица

Продукти

1 пиле

3 глави лук

2 скилидки чесън

сол и черен пипер

2 с.л. зехтин или олио

малко брашно

100 мл вермут или бяло вино

350 мл пилешки бульон

150 мл течна готварска сметана (може да се замени с прясно мляко или заквасена сметана)

2 стръка естрагон или друга прясна или суха билка

3 с.л. горчица

 

Приготвяне

Пилето се нарязва на порции. Подправя се със сол и черен пипер. Овалва се в брашното.

Пилешкото се запържва в загретия зехтин или олио до златисто кафяво и се изважда.

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в същата мазнина около 3 мин.

Сипват се вермутът и бульонът и се кипва. Връща се пилешкото без бялото месо и се готви под капак на средна топлина 15 мин. като се обръща два пъти. Прибавя се бялото месо и се готви всичко още 15 мин.

Маха се капакът, залива се със сметаната, кипва и се готви още 10 мин.

Добавят се горчицата и наситненият естрагон и се готви 1 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Ястието може да се приготви само с бутчета и крилца или за по-кратко само с бяло месо.