Пиле по френски със сметана и горчица
за 4 порции, 75 мин
Продукти
1 пиле
3 глави лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
2 с.л. зехтин или олио
малко брашно
100 мл вермут или бяло вино
350 мл пилешки бульон
150 мл течна готварска сметана (може да се замени с прясно мляко или заквасена сметана)
2 стръка естрагон или друга прясна или суха билка
3 с.л. горчица
Приготвяне
Пилето се нарязва на порции. Подправя се със сол и черен пипер. Овалва се в брашното.
Пилешкото се запържва в загретия зехтин или олио до златисто кафяво и се изважда.
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в същата мазнина около 3 мин.
Сипват се вермутът и бульонът и се кипва. Връща се пилешкото без бялото месо и се готви под капак на средна топлина 15 мин. като се обръща два пъти. Прибавя се бялото месо и се готви всичко още 15 мин.
Маха се капакът, залива се със сметаната, кипва и се готви още 10 мин.
Добавят се горчицата и наситненият естрагон и се готви 1 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Ястието може да се приготви само с бутчета и крилца или за по-кратко само с бяло месо.