Пилешки бутчета със зеле , бекон и грозде

за 4 порции, 60 мин

Кухня
13:31 - 17 Юни 2023
3061
Пилешки бутчета със зеле, бекон и грозде

Продукти

4 цели пилешки бутчета

2 с.л. червен пипер

2 и ½ с.л. зехтин или олио

сол

80 г пушен бекон

2 глави лук

500 г почистено и нарязано зеле (приготвя се и с кисело зеле)

200 г грозде (може да се замени със стафиди, накиснати в малко топла вода)

1-2 дафинови листа

4 зърна хвойна или бахар

200 мл ябълков сок (може да се замени със зелев сок)

1-2 ч.л. сух естрагон или друга билка

1 с.л. масло

½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук

 

Приготвяне

Смесват се 2 с.л. зехтин или олио с червения пипер и сол. Натриват се пилешките бутчета.

Беконът се нарязва на фини ленти. Обеленият лук се нарязва на тънки ивици.

Загрява се останалият зехтин или олио. Запържват се пилешките бутчета на средна до висока температура от двете страни общо 5 мин. до златисто кафяво. Изваждат се от тигана.

В същата мазнина се запържват беконът и лукът 3 мин.

Добавят се киселото зеле, дафиновият лист и хвойната и се запържва още 1-2 мин.

Сипва се ябълковият сок и се оставя да заври. Подправя се с естрагона.

Зелето се прехвърлят в тава и се слага пилешкото отгоре. Добавят се гроздовите зърна.

Пече се под капак или алуминиево фолио в загрята фурна на 200 градуса 30-40 мин. Маха се капакът и се пече още 5 мин.

Подправя се със сол, ако е необходимо. Поръсва се с нарязания на пръстенчета див лук.