Пилешки крилца с печен сусам

за 2 порции, 50 мин

Кухня
08:05 - 19 Март 2023
4336
Пилешки крилца с печен сусам

Продукти

8 пилешки крилца

7 с.л. соев сос

1 с.л. ликьорено вино или друг ароматен алкохол

40 г бял сусам (белен)

40 г черен сусам (небелен)

1 с.л. кафява захар

1-2 ч.л. мед

4 с.л. зеленчуков бульон

1 звездичка анасон или 1-2 щипки анасон на прах

2 с.л. олио

1 лайм или ½ лимон

 

Приготвяне

Подсушените пилешки крилца се разделят на две през ставата и се надупчват по няколко пъти с вилица.

Смесват се 1 с.л. соев сос и алкохолът и се мариноват крилцата за около 15 мин.

Двата вида сусам поотделно се запича на сух тиган.

Останалият соев сос се смесва със захарта, меда, зеленчуковия бульон и анасона, кипва се и ври докато остане наполовина.

Пилешките крилца се изпържват в загрятото олио на порции по 10-12 мин. на средна температура до хрупкавост. Изваждат се и се поливат със соса.

Половината се поръсват с белия сусам, останалите – с черния.

Гарнира се с резенчета лайм.