Пилешки крилца с печен сусам
за 2 порции, 50 мин
Продукти
8 пилешки крилца
7 с.л. соев сос
1 с.л. ликьорено вино или друг ароматен алкохол
40 г бял сусам (белен)
40 г черен сусам (небелен)
1 с.л. кафява захар
1-2 ч.л. мед
4 с.л. зеленчуков бульон
1 звездичка анасон или 1-2 щипки анасон на прах
2 с.л. олио
1 лайм или ½ лимон
Приготвяне
Подсушените пилешки крилца се разделят на две през ставата и се надупчват по няколко пъти с вилица.
Смесват се 1 с.л. соев сос и алкохолът и се мариноват крилцата за около 15 мин.
Двата вида сусам поотделно се запича на сух тиган.
Останалият соев сос се смесва със захарта, меда, зеленчуковия бульон и анасона, кипва се и ври докато остане наполовина.
Пилешките крилца се изпържват в загрятото олио на порции по 10-12 мин. на средна температура до хрупкавост. Изваждат се и се поливат със соса.
Половината се поръсват с белия сусам, останалите – с черния.
Гарнира се с резенчета лайм.