Пилешко с ориз и гъби в сос

за 4 порции, 20 мин

Кухня
08:47 - 17 Ноември 2025
480
Пилешко с ориз и гъби в сос

Продукти

150 г дългозърнест ориз или друг по избор

320 г филе пилешки или пуешки гърди

1 глава лук

200 г гъби

2 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

½ с.л. брашно

250 мл зеленчуков бульон

200 мл течна сметана или прясно мляко

мащерка

 

Приготвяне

Оризът се сварява във вряща подсолена вода.

Пилешкото филе се нарязва на ленти. Гъбите се разполовяват. Обеленият лук се нарязва на тънки филийи.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържва месото на висока температура до златисто. Подправя се със сол и черен пипер и се изважда.

В същата мазнина се запържват лукът и гъбите на средна температура 2 мин.

Поръсват се с брашното и се разбърква. Сипва се бульонът и се оставя да заври.

Прибавя се сметаната и се връща пилешкото месо. Готви се на средна температура 5 мин. Подправя се със сол, черен пипер и мащерка.

Гарнира се с ориза.