Пилешко с ориз и гъби в сос
за 4 порции, 20 мин
Продукти
150 г дългозърнест ориз или друг по избор
320 г филе пилешки или пуешки гърди
1 глава лук
200 г гъби
2 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
½ с.л. брашно
250 мл зеленчуков бульон
200 мл течна сметана или прясно мляко
мащерка
Приготвяне
Оризът се сварява във вряща подсолена вода.
Пилешкото филе се нарязва на ленти. Гъбите се разполовяват. Обеленият лук се нарязва на тънки филийи.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържва месото на висока температура до златисто. Подправя се със сол и черен пипер и се изважда.
В същата мазнина се запържват лукът и гъбите на средна температура 2 мин.
Поръсват се с брашното и се разбърква. Сипва се бульонът и се оставя да заври.
Прибавя се сметаната и се връща пилешкото месо. Готви се на средна температура 5 мин. Подправя се със сол, черен пипер и мащерка.
Гарнира се с ориза.
