Полента – качамак с радичио и моркови (без глутен)

за 4 порции, 60 мин

Кухня
09:55 - 25 Април 2025
599
Полента – качамак с радичио и моркови (без глутен)

Продукти

200 г царевичен грис

2 скилидки чесън

700 мл зеленчуков бульон

30 г смлени бадеми – бадемово брашно

2 яйца

800 г моркови

2 големи глави лук

5 ч.л. зехтин или олио

4 плодчета хвойна

80 г радичио – червена цикория (може да се замени със зелена салата)

4 стръка кервел – кориандър или магданоз

сол и черен пипер


Приготвяне

1 обелена скилидка чесън се счуква на пюре. Кипва се с 600 мл от бульона.

Прибавят се царевичният грис и смлените бадеми с непрекъснато разбъркване, докато кипне. Готви се на слаб огън около 15 мин., като се разбърква от време на време. Маха се от котлона.


Яйцата се разбъркват и се подправят със сол и черен пипер.


Полентата (качамакът) се разстила в тава с хартия за печене и се заглажда. Оставя се да изстине.


Обелените моркови и лук се нарязват на ивици. Обелената втора скилидка чесън се наситнява.


Загрява се 1 ч.л. зехтин или олио и се запържват морковите, лукът и чесънът около 1 мин. Сипва се останалият бульон, добавя се хвойната, кипва и се готви на слаб огън за 10-12 мин.


Радичиото се нарязва на фини ивици и се разбърква с морковите. Наситнява се прясната билка.


Полентата се нарязва на малки правоъгълници. Запържва се на порции в останалия загрят зехтин или олио от двете страни около 5 мин.


Гарнира се с радичио-морковената салата. Поръсва се с прясната билка.