Полента – качамак с радичио и моркови (без глутен)
за 4 порции, 60 мин

Продукти
200 г царевичен грис
2 скилидки чесън
700 мл зеленчуков бульон
30 г смлени бадеми – бадемово брашно
2 яйца
800 г моркови
2 големи глави лук
5 ч.л. зехтин или олио
4 плодчета хвойна
80 г радичио – червена цикория (може да се замени със зелена салата)
4 стръка кервел – кориандър или магданоз
сол и черен пипер
Приготвяне
1 обелена скилидка чесън се счуква на пюре. Кипва се с 600 мл от бульона.
Прибавят се царевичният грис и смлените бадеми с непрекъснато разбъркване, докато кипне. Готви се на слаб огън около 15 мин., като се разбърква от време на време. Маха се от котлона.
Яйцата се разбъркват и се подправят със сол и черен пипер.
Полентата (качамакът) се разстила в тава с хартия за печене и се заглажда. Оставя се да изстине.
Обелените моркови и лук се нарязват на ивици. Обелената втора скилидка чесън се наситнява.
Загрява се 1 ч.л. зехтин или олио и се запържват морковите, лукът и чесънът около 1 мин. Сипва се останалият бульон, добавя се хвойната, кипва и се готви на слаб огън за 10-12 мин.
Радичиото се нарязва на фини ивици и се разбърква с морковите. Наситнява се прясната билка.
Полентата се нарязва на малки правоъгълници. Запържва се на порции в останалия загрят зехтин или олио от двете страни около 5 мин.
Гарнира се с радичио-морковената салата. Поръсва се с прясната билка.