Напрежението расте: Протестиращи блокираха ГКПП Капитан Андреево

Топ
15:32 - 03 Юни 2022
3345
Напрежението расте: Протестиращи блокираха ГКПП Капитан Андреево

Представители на транспортния бранш частично блокираха ГКПП "Капитан Андреево", съобщи БНР.

Днес на пункта беше предвидена среща между транспортния министър Николай Събев и турски превозвачи за решаване на проблема с транспортния хаос на границата.

Превозвачите започнаха да затварят частично платната на вход и изход още в 11. Към 12 ч. движението е блокирано. Исканията на бранша не са изпълнени. Превозвачите нямат връзка с министъра на транспорта Николай Събев и искат неговата оставка, обявиха техните представители Йордан Арабаджиев и Елена Милтенова.

"Транспортът не работи вече 5 месеца! Не може министърът на транспорта да не знае какво се случва на граничния пункт! Не може министърът след шестия ден да дойде, за да решава проблемите! Не може ние да стоим по 5-6 дни пред Министерство и да не бъдем приети", каза Милтенова.

"Той не желае! Включително и вчера, в Транспортна комисия, ние не бяхме допуснати, за да му зададем въпросите, които имаме. Имаме много сериозни проблеми, извън пакета от мерки, който предложихме и който явно не се припознава от правителството", допълни Арабаджиев.

За 10 часа беше планирана среща на министъра с турски превозвачи. Те трябваше да решат проблемите с опашките на превозните средства на българо-турската граница. Откакто е затворена частната лаборатория за фитосанитарен контрол, камионите с плодове и зеленчуци чакат с дни на границата, за да изчакат пробите, които се правят от София.

Протестиращите са категорични, че ще блокират границата, докато дойде министърът, за да разговаря с тях.