Риба гретен в провансалски сос
за 2 порции, 40 мин
Продукти
2 цели филета треска или друга риба по избор
1 скилидка чесън
150 г заквасена сметана, маскарпоне или крем сирене (може да се замени с изцедено кисело мляко)
½ ч.л. сушени билки от Прованс (микс подправката я има в магазините, най-често е от розмарин, мащерка, чубрица, босилек, естрагон)
сол и черен пипер на вкус
200 г домати
1-2 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Чесънът се смачква и наситнява или се счуква. Смесва се със заквасената сметана, провансалските билки, сол и черен пипер. Доматите се нарязват на филийки.
Филетата треска се подсушават. Всяко се нарязва на 3 равни части. Поръсват се със сол и черен пипер.
Намазняват се със зехтина две малки или една по-голяма тавичка.
Първо се разстила млечният крем. Слагат се едно до друго с редуване филетата риба и доматите.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 20 мин.