Риба гретен в провансалски сос

за 2 порции, 40 мин

Кухня
08:05 - 24 Март 2019
877
Риба гретен в провансалски сос

Продукти

2 цели филета треска или друга риба по избор

1 скилидка чесън

150 г заквасена сметана, маскарпоне или крем сирене (може да се замени с изцедено кисело мляко)

½ ч.л. сушени билки от Прованс (микс подправката я има в магазините, най-често е от розмарин, мащерка, чубрица, босилек, естрагон)

сол и черен пипер на вкус

200 г домати

1-2 с.л. зехтин или олио

 

Приготвяне

Чесънът се смачква и наситнява или се счуква. Смесва се със заквасената сметана, провансалските билки, сол и черен пипер. Доматите се нарязват на филийки.

Филетата треска се подсушават. Всяко се нарязва на 3 равни части. Поръсват се със сол и черен пипер.

Намазняват се със зехтина две малки или една по-голяма тавичка.

Първо се разстила млечният крем. Слагат се едно до друго с редуване филетата риба и доматите.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса 20 мин.