Риба с доматена салца

за 4 порции, 55 мин

Кухня
08:28 - 24 Февруари 2025
1260
Риба с доматена салца

Продукти

500 г сьомга филе, сьомгова пъстърва, пъстърва или друга риба по избор

600 г зрели домати (може и консервирани домати)

4 стръка пресен лук

1 лимон

½ връзка копър

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

4 с.л. зеленчуков бульон

сол, черен и бял пипер

 

Приготвяне

Доматите – белени или не, се нарязват на малки кубчета, като може да се отстрани по-течната вътрешност. Пресният лук се нарязва на пръстени. Изцежда се лимонът. Обеленият чесън и копърът се наситняват.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържва чесънът няколко секунди. Прибавят се пресният лук, доматите и копърът. Разбърква се на котлона и се деглазира с 1-2 с.л. лимонов сок и бульона – да кипне силно.

Подправя се със сол и черен пипер, маха се от котлона и се оставя да изстине.

Подсушеното филе се разрязва на 4 еднакви парчета. Всяко се слага върху алуминиево фолио, полива се с останалия лимонов сок и се подправя със сол и бял пипер.

Запечатва се фолиото и се пече в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) 20-25 мин.

Гарнира се с доматената салца.