Риба с доматена салца
за 4 порции, 55 мин

Продукти
500 г сьомга филе, сьомгова пъстърва, пъстърва или друга риба по избор
600 г зрели домати (може и консервирани домати)
4 стръка пресен лук
1 лимон
½ връзка копър
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
4 с.л. зеленчуков бульон
сол, черен и бял пипер
Приготвяне
Доматите – белени или не, се нарязват на малки кубчета, като може да се отстрани по-течната вътрешност. Пресният лук се нарязва на пръстени. Изцежда се лимонът. Обеленият чесън и копърът се наситняват.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържва чесънът няколко секунди. Прибавят се пресният лук, доматите и копърът. Разбърква се на котлона и се деглазира с 1-2 с.л. лимонов сок и бульона – да кипне силно.
Подправя се със сол и черен пипер, маха се от котлона и се оставя да изстине.
Подсушеното филе се разрязва на 4 еднакви парчета. Всяко се слага върху алуминиево фолио, полива се с останалия лимонов сок и се подправя със сол и бял пипер.
Запечатва се фолиото и се пече в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) 20-25 мин.
Гарнира се с доматената салца.