Шафранов ориз с бадеми
За 2 порции, 20 мин
Кухня
07:31 - 19 Септември 2025
3739

Продукти
1 ч.ч. ориз басмати или друг по избор
1 щипка шафран (може да се замени с 1/2 ч.л. настъргана ситно прясна куркума или с 1-2 щипки на прах)
1 глава лук
4 с.л. филирани бадеми – белени и нарязани на люспи (може да се заменят с други ядки или семки)
2 с.л. масло
сол
Приготвяне
Оризът се сварява в подсолена вода.
Шафранът се накисва в 2 с.л. хладка вода. Ако се използва куркума, няма нужда от накисване.
Обеленият лук се наситнява. Бадемите се запичат на сух тиган до леко златисто.
Разтопява се маслото и се запържва лукът до леко пожълтяване. Прибавя се шафранът заедно с водата.
Разбърква се с ориза и бадемите.