Шафранов ориз с бадеми

За 2 порции, 20 мин

Кухня
07:31 - 19 Септември 2025
3739
Шафранов ориз с бадеми

Продукти

1 ч.ч. ориз басмати или друг по избор

1 щипка шафран (може да се замени с 1/2 ч.л. настъргана ситно прясна куркума или с 1-2 щипки на прах)

1 глава лук

4 с.л. филирани бадеми – белени и нарязани на люспи (може да се заменят с други ядки или семки)

2 с.л. масло

сол

 

Приготвяне

Оризът се сварява в подсолена вода.

Шафранът се накисва в 2 с.л. хладка вода. Ако се използва куркума, няма нужда от накисване.

Обеленият лук се наситнява. Бадемите се запичат на сух тиган до леко златисто.

Разтопява се маслото и се запържва лукът до леко пожълтяване. Прибавя се шафранът заедно с водата.

Разбърква се с ориза и бадемите.