Шишчета със сирене , краставица и маслини
за 10 броя, 30 мин
Продукти
1 с.л. бял сусам (белен)
1 с.л. черен сусам (небелен)
1 ч.л. семена копър
200 г бяло саламурено сирене
1 лимон
2 с.л. зехтин или олио
сол
1 ч.л. едро смлян или счукан черен пипер (по-ефектно е, ако се използва меланж пипер)
4 стръка мента или друга прясна билка
½ краставица – около 200 г (може да се замени с кисели краставички)
10 зелени или черни маслини без костилките
Приготвяне
Семената сусам и копър се запичат заедно на сух тиган и се оставят да изстинат.
Сиренето се нарязва на 20 приблизително еднакви кубчета.
Настъргва се лимоновата кора, изцежда се 1 с.л. лимонов сок.
Смесват се семената, лимоновият сок, лимоновата кора, зехтинът, сол и черен пипер.
Овалват се в сместа кубчетата сирене и се слагат в хладилника да се мариноват за около 4 часа.
Листенцата мента се наситняват и се поръсва сиренето да полепне по парченцата.
Обелената краставица се нарязва на кубчета около 1 см. Може да се издълбае меката част.
Маслините се разполовяват или се оставят цели, ако са по-дребни.
Нанизват се 10 шишчета като се редуват сиренето, краставицата и маслините.