Шведските кюфтенца Karlssons Köttbullar
за 4 порции, 45 мин
Продукти
500 г телешка кайма
600 г картофи
1 шалот или по-малка главичка друг лук
3 с.л. олио
1 яйце
1 с.л. прясна галета – хлебни трохи
375 мл прясно мляко
сол и смлян бахар
2 с.л. брашно
4 с.л. боровинково сладко
Приготвяне
Картофите се обелват и се разрязват на четвъртини. Варят се във вряща подсолена вода 20 мин.
Обеленият лук се наситнява и се запържва в 1 с.л. загрято олио до леко покафеняване. Оставя се да поизстине.
Каймата се омесва с яйцето, галетата, 6 с.л. прясно мляко и лука. Подправя се със сол и бахар. Оформят се малки, около 3 см кюфтенца.
Изпържват се на средна температура в останалото загрято олио до кафяво. Изваждат се и се оставят на топло.
Брашното се поръсва в мазнината от пърженето и се разбърква. Сипва се останалото прясно мляко и къкри 8-10 мин. като се разбърква често.
Кюфтенцата се поднасят със соса, варените картофи и боровинките.