Шведските кюфтенца Karlssons Köttbullar

за 4 порции, 45 мин

Кухня
07:52 - 21 Април 2024
4946
Шведските кюфтенца Karlssons Köttbullar

Продукти

500 г телешка кайма

600 г картофи

1 шалот или по-малка главичка друг лук

3 с.л. олио

1 яйце

1 с.л. прясна галета – хлебни трохи

375 мл прясно мляко

сол и смлян бахар

2 с.л. брашно

4 с.л. боровинково сладко

 

Приготвяне

Картофите се обелват и се разрязват на четвъртини. Варят се във вряща подсолена вода 20 мин.

Обеленият лук се наситнява и се запържва в 1 с.л. загрято олио до леко покафеняване. Оставя се да поизстине.

Каймата се омесва с яйцето, галетата, 6 с.л. прясно мляко и лука. Подправя се със сол и бахар. Оформят се малки, около 3 см кюфтенца.

Изпържват се на средна температура в останалото загрято олио до кафяво. Изваждат се и се оставят на топло.

Брашното се поръсва в мазнината от пърженето и се разбърква. Сипва се останалото прясно мляко и къкри 8-10 мин. като се разбърква често.

Кюфтенцата се поднасят със соса, варените картофи и боровинките.