Сицилианско телешко със салата от портокали и грейпфрут
за 2 порции, 45 мин
Продукти
6 филийки телешко филе по около 150 г
2 клонки розмарин
2 портокала
1 грейпфрут
сол и черен пипер – по-едри
1 глава червен лук
1 малък фенел – резене
25 г шамфъстък
½ лимон
4 с.л. зехтин
Приготвяне
Портокалите и грейпфрутът се обелват с нож.
Нарязват се на филийки и се подправят със сол и черен пипер.
Обеленият червен лук се нарязва на тънки пръстени.
Почистеният фенел се нарязва на фини кубчета или ленти. Зелените му стръкчета се наситняват.
Шамфъстъкът се нарязва едро и се запича на сух тиган.
Всичко се слага върху портокалите и грейпфрута.
Изцежда се лимонът и 2 с.л. сок се разбиват с малко сол и черен пипер и 3 с.л. зехтин. Полива се цитрусовата салата.
Телешките филета се начукват съвсем леко.
Месото се изпържва в останалия загрят зехтин по 1 мин. от всяка страна заедно с клонките розмарин. Подправя се със сол и черен пипер. Филетата се подреждат върху салатата.