Синдикат плаши с протест заради саботаж с КТД в здравеопазването

Работодателите умишлено саботират изготвянето на нов КТД, използват политическата ситуация

Новини
16:36 - 10 Май 2024
1556
Синдикат плаши с протест заради саботаж с КТД в здравеопазването

Работодателските организации системно отказват да участват в преговори за нов Колективен трудов договор (КТД) в здравеопазването съгласно чл.51б от Кодекса на труда (КТ). За това алармират от Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ в писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Димитър Главчев, до здравния министър Галя Кондева и до териториалните си координационни съвети.

Работодателите не са участвали в заседанията на Отрасловия съвет по здравеопазване в ресорното министерство, насрочени за 10 и 16 април 2024 на (в МЗ). За заседанието на 13 май 2024 г. във Федерацията на синдикатите в здравеопазването са получени писма от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, председателя на Асоциацията на университетските болници и проф. д-р Красимир Иванов и от д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в страната. В писмата от името на Българска стопанска камара се изразява негативно отношение към преговорите и категорично нежелание на организациите да участват в заседанията.

Работодателите също така отправят предложения, които обаче според Федерацията на синдикатите в здравеопазването са нелегитимни и дори явно противоречащи на закона. Като пример от синдиката посочват искане за създаването на работни групи, които да анализират състоянието на всяко здравно заведение. В това от федерацията виждат явна злоупотреба с правото и е излизане от контекста на общите правни принципи, регулиращи трудовото законодателство и организацията на здравеопазването в страната. "Тези принципи са императивно дефинирани и в чл.52 от Кодекса на труда (КТ), и в чл.55, ал.2, т.3б от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО)", обясняват от ФСЗ.

От синдиката допълват, че работните заседания на Отрасловия съвет се отлагат с несъществени и незаконосъобразни аргументи. От Федерацията на синдикатите в здравеопазването допълват, че представителите на работодателските организации умишлено саботират изготвянето на нов КТД в здравеопазването, използвайки политическа ситуация в страната.

От синдикалната организация също се възмущават от призив от страна на ротационния председател на Асоциация на организациите на българските работодатели (през 2024 г. това е КРИБ - б.р.) от името на браншовите организации в отрасъл "Здравеопазване" за "незабавна инициатива", с която да се отмени чл.55, ал.2б от Закона за здравното осигуряване и за сключване на Националния рамков договор за 2023-2025 година. "Считаме тази претенция за абсолютен правен нонсенс, защото, ако това предложение бъде допуснато и едва ли не прието, то ще разреши НЗОК, която е институцията разпределяща и контролираща разходването на обществените средства в здравеопазването, да не може да се позовава на общите законови критерии в частност и КТД и по същество би било още един голям начин за корупция в здравната система", коментират синдикалистите.

Те предупреждават, че при продължаване на системното саботиране на изготвянето и сключването на нов Колективен трудов договор в здравеопазването, от името на КНСБ ще организират ефективни протестни действия на национално ниво. От Федерацията на синдикатите в здравеопазването посочват още, че въпросът е от жизнена важност не само за работещите в здравната система, но и за цялото общество.