Сладкиш с печени ябълки и лешници
за 18 парчета, 95 мин
Продукти
9 по-малки ябълки
150 г нарязани лешници или други ядки
2 ч.л. канела
4 с.л. мед
310 г масло
100 г захар
1 ванилова захар
4 яйца
200 г пълнозърнесто или друго брашно
200 г смлени лешници или други ядки
3 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
50 г ябълково пюре – печени или сварени и намачкани обелени ябълки (може от компот)
пудра захар
Приготвяне
Отрязват се капачета на ябълките и се отдтранява семето.
Смесват се нарязаните лешници с канелата, меда и 60 г масло и се напълват ябълките. Слагат се капачетата.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 20 мин. Оставят се да изстинат.
Останалото масло се разбива на пяна. Добавят се с разбъркване захарта и ванилията. Прибавят се едно по едно яйцата с разбиване.
Смесва се брашното със смлените лешници, бакпулвера и солта. Прибавя се на 2-3 порции в маслената смес с разбъркване. Накрая се добавя и ябълковото пюре.
Тестото се изсипва в тава с хартия за печене и се заглажда. Подреждат се печените ябълки като се натискат в тестото – да се виждат само капачетата.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.
Сладкишът се нарязва с половин ябълка в парче. Поръсва се с пудра захар. Може да се поднесе и топъл, и студен.