Спаначен омлет с лешници

за 4 порции, 20 мин

Кухня
09:05 - 09 Януари 2025
712
Спаначен омлет с лешници

Продукти

80 г спанак

80 г белени лешникови ядки

2 шалота или друг по-дребен лук

2 скилидки чесън

10 яйца

50 мл течна готварска сметана или прясно мляко

80 г настъргано жълто сирене – може кашкавал

сол, черен пипер и индийско орехче

2 с.л. олио или зехтин

 

Приготвяне

Лешниците се запичат на сух тиган или във фурна до златисто кафяво. Нарязват се на едро. Обелените шалот и чесън се наситняват.

Яйцата се разбиват със сметаната, разбъркват се с жълтото сирене и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.

Изпържват се 4 омлета, като се запържва по ¼ от шалота и чесъна в 1-2 ч.л. мазнина. Залива се с ¼ от яйчената смес, поръсва се с ¼ от спанака и ¼ от лешниците.

Всеки се пържи 5-6 мин.

Лешниците могат да се заменят с други ядки или със семки.