Спаначен омлет с лешници
за 4 порции, 20 мин
Кухня
09:05 - 09 Януари 2025
712
Продукти
80 г спанак
80 г белени лешникови ядки
2 шалота или друг по-дребен лук
2 скилидки чесън
10 яйца
50 мл течна готварска сметана или прясно мляко
80 г настъргано жълто сирене – може кашкавал
сол, черен пипер и индийско орехче
2 с.л. олио или зехтин
Приготвяне
Лешниците се запичат на сух тиган или във фурна до златисто кафяво. Нарязват се на едро. Обелените шалот и чесън се наситняват.
Яйцата се разбиват със сметаната, разбъркват се с жълтото сирене и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
Изпържват се 4 омлета, като се запържва по ¼ от шалота и чесъна в 1-2 ч.л. мазнина. Залива се с ¼ от яйчената смес, поръсва се с ¼ от спанака и ¼ от лешниците.
Всеки се пържи 5-6 мин.
Лешниците могат да се заменят с други ядки или със семки.