Студена супа с киселец (+ краставица, чушка, целина, пресен лук и чесън)

за 2 порции, 30 мин

Кухня
09:29 - 16 Юли 2025
604
Студена супа с киселец (+ краставица, чушка, целина, пресен лук и чесън)

Продукти

2 филийки хляб

1 зелено люто чушле или парче сладка зелена чушка

500 г краставици

1 шепа листа киселец (може да се замени с рукола, спанак, зелена салата)

2 скилидки чесън или 1 стрък пресен чесън

2-3 стръка пресен лук

1 жълта чушка или зелена

2 стръка дръжкова целина

1-2 с.л. оцет

2 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Хлябът се накисва в студена вода без корите. Лютото чушле се изчиства от семките и се наситняваа. Обелените краставици се нарязват на кубчета, без парче от около 3 см, което се оставя за гарниране.

Киселецът, обеленият чесън, пресният лук и изчистената от семето жълта чушка се нарязват едро.

Пръчките целина се обелват от конците. Едната се нарязва на парчета.

Изстисква се хлябът и се смесва с приготвените зеленчуци.

Прибавят се оцетът и зехтинът и всичко се пасира. Подправя се със сол и черен пипер.

Слага се в хладилника да се охлади. Поръсва се с нарязаната на малки кубчета заделена краставица и с нарязаната на малки парченца втора пръчка целина.