Студена супа с киселец (+ краставица, чушка, целина, пресен лук и чесън)
за 2 порции, 30 мин

Продукти
2 филийки хляб
1 зелено люто чушле или парче сладка зелена чушка
500 г краставици
1 шепа листа киселец (може да се замени с рукола, спанак, зелена салата)
2 скилидки чесън или 1 стрък пресен чесън
2-3 стръка пресен лук
1 жълта чушка или зелена
2 стръка дръжкова целина
1-2 с.л. оцет
2 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
Приготвяне
Хлябът се накисва в студена вода без корите. Лютото чушле се изчиства от семките и се наситняваа. Обелените краставици се нарязват на кубчета, без парче от около 3 см, което се оставя за гарниране.
Киселецът, обеленият чесън, пресният лук и изчистената от семето жълта чушка се нарязват едро.
Пръчките целина се обелват от конците. Едната се нарязва на парчета.
Изстисква се хлябът и се смесва с приготвените зеленчуци.
Прибавят се оцетът и зехтинът и всичко се пасира. Подправя се със сол и черен пипер.
Слага се в хладилника да се охлади. Поръсва се с нарязаната на малки кубчета заделена краставица и с нарязаната на малки парченца втора пръчка целина.