Супа от коприва с тиквички

за 4 порции, 60 мин

Кухня
11:14 - 17 Април 2019
8127
Супа от коприва с тиквички

Продукти

1 тиквичкa

300 г коприва

6 стръка левурда или 1-2 стръка пресен чесън

3-4 картофа

1 малка глава лук

250 мл бяло вино по желание

1 с.л. течна готварска сметана или прясно мляко

риган, магданоз, чубрица, мащерка, индийско орехче, сол

1 ч.л. горчица

1 разтворимо зеленчуково бульонче

3 с.л. зехтин или олио

 

Приготвяне

Копривата се бланшира във вряща вода 1-2 мин. Изважда се, изплаква се под студена вода и се отцежда. Нарязва се на дребно.

В загретия зехтин или олио се запържват заедно на средна температура около 3 мин. копривата, нарязаната левурда, обелените и нарязани на кубчета картофи и обеленият и наситнен лук.

Разрежда се с бялото вино и около 500 мл топла вода (750 мл топла вода, ако не се използва вино).

Слага се зеленчуковото бульонче. Кипва и къкри докато всичко омекне, без да се разварява.

По желание супата се пасира. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички, всички билки и подправки, сол и се готви на тих огън още 5-10 мин.

Застройва се с течната сметана, разбъркана с горчицата.