Супа от коприва с тиквички
за 4 порции, 60 мин
Продукти
1 тиквичкa
300 г коприва
6 стръка левурда или 1-2 стръка пресен чесън
3-4 картофа
1 малка глава лук
250 мл бяло вино по желание
1 с.л. течна готварска сметана или прясно мляко
риган, магданоз, чубрица, мащерка, индийско орехче, сол
1 ч.л. горчица
1 разтворимо зеленчуково бульонче
3 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Копривата се бланшира във вряща вода 1-2 мин. Изважда се, изплаква се под студена вода и се отцежда. Нарязва се на дребно.
В загретия зехтин или олио се запържват заедно на средна температура около 3 мин. копривата, нарязаната левурда, обелените и нарязани на кубчета картофи и обеленият и наситнен лук.
Разрежда се с бялото вино и около 500 мл топла вода (750 мл топла вода, ако не се използва вино).
Слага се зеленчуковото бульонче. Кипва и къкри докато всичко омекне, без да се разварява.
По желание супата се пасира. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички, всички билки и подправки, сол и се готви на тих огън още 5-10 мин.
Застройва се с течната сметана, разбъркана с горчицата.