Свински гулаш с ябълки в сметанов сос

за 4 порции, 120 мин

Кухня
22:27 - 28 Февруари 2023
2154
Свински гулаш с ябълки в сметанов сос

Продукти

1,5 кг свинско месо

2 големи глави лук

3 дафинови листа

3 с.л. горчица

2 стръка майорана или друга билка

сол и черен пипер

500 мл месен бульон – може пилешки

4 ябълки

2 с.л. олио

1 с.л. захар

1 с.л. масло

2 ч.л. нишесте

50 мл течна сметана за разбиване (може да се замени с прясно мляко)

½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на ивици и се разстила заедно с дафиновите листа в тавичка.

Свинското месо се нарязва на парчета около 4 см. Овкусява се с 2 с.л. горчица, сол, черен пипер, наситнената майорана. Разпределя се върху лука.

Кипва се бульонът и се залива месото. Пече се под капак в загрята фурна на 200 градуса 1 час. Маха се капакът и се пече още 30 мин.

Ябълките се обелват, изчистват се и се нарязват на филийки. Сотират се за около 1 мин. в загрятото олио. Добавят се захарта и маслото, оставя се на котлона да се разтопят и ябълките се карамелизират като се разбърква.

Нишестето се разтваря в малко студена вода. Сметаната се кипва, добавя се нишестето и се разбърква на котлона, подправя се със сол и черен пипер и с останалата горчица.

Свинското се слага в соса и се гарнира с ябълките. Поръсва се с наситнения див лук.