Свински зелени шишчета с доматена салца
за 4 броя, 45 мин
Продукти
3 глави лук
3 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. червен пипер
1 с.л. олио или зехтин
200 мл газирана вода
400 г свинско филе
1 малка червена люта чушка или парче сладка червена чушка
3-4 домата
2 с.л. кетчуп
1 с.л. балсамов оцет
2-3 зелени чушки
2 стръка пресен лук
Приготвяне
Обеленият лук се настъргва, чесънът се счуква. Смесват се със сол, черен пипер, червения пипер, олиото или зехтина, газираната вода.
Свинското филе се нарязва на тънки филийки. Слага се в маринатата, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се маринова в хладилника – най-добре за около 4 часа.
Лютото чушле или се разполовява, махат се семките и се нарязва фино. Доматите се обелват, нарязват се на парчета и се пасират с чушлето. Разбърква се с кетчупа и балсамовия оцет. Подправя се със сол и черен пипер. Покрива се с прозрачно фолио и се слага в хладилника.
Зелените чушки се нарязват на ленти 2 см. Нанизват се с маринованото свинско на шишчета като се редуват. Пекат се на скара или оребрен тиган около 12 мин. с няколко обръщания.
Доматеният сос се поръсва с пресния лук, нарязан на пръстенчета. Поднася се към шишчетата.