Свинско печено с червено вино и зеленчуци

за 4 порции35 мин + печенето

Кухня
10:16 - 10 Май 2023
2719
Свинско печено с червено вино и зеленчуци

Продукти

800 г цяло парче свинско без кост

4 моркова

3 стръка пръчкова целина

5 глави лук

сол и черен пипер

2 с.л. олио

2 с.л. доматено пюре

1-2 щипки суха мащерка

750 мл червено вино

250 мл месен бульон

4 стръка магданоз

 

Приготвяне

Морковите се обелват. Целината се почиства от конците. Нарязват се на 4 см дълги парчета. Обеленият лук се нарязва на четвъртини.

Подсушеното месо се подправя със сол и черен пипер. Запържва се от всички страни на висока температура в загрятото олио.

Свинското се изважда. В същата мазнина се запържват зеленчуците 4-5 мин. на силен огън с разбъркване.

Добавят се доматеното пюре и мащерката, разбърква се на котлона и се деглазира с червеното вино - силно да заври. Връща се месото.

Пече се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 2 часа, като се полива често със соса.

Изважда се само месото и се завива в алуминиево фолио да престои 5 мин. Подправя се със сол и черен пипер и се поръсва с наситнения магданоз.

Свинското се нарязва на филийки и се гарнира със зеленчуците и соса.