Свинско печено с червено вино и зеленчуци
за 4 порции35 мин + печенето
Продукти
800 г цяло парче свинско без кост
4 моркова
3 стръка пръчкова целина
5 глави лук
сол и черен пипер
2 с.л. олио
2 с.л. доматено пюре
1-2 щипки суха мащерка
750 мл червено вино
250 мл месен бульон
4 стръка магданоз
Приготвяне
Морковите се обелват. Целината се почиства от конците. Нарязват се на 4 см дълги парчета. Обеленият лук се нарязва на четвъртини.
Подсушеното месо се подправя със сол и черен пипер. Запържва се от всички страни на висока температура в загрятото олио.
Свинското се изважда. В същата мазнина се запържват зеленчуците 4-5 мин. на силен огън с разбъркване.
Добавят се доматеното пюре и мащерката, разбърква се на котлона и се деглазира с червеното вино - силно да заври. Връща се месото.
Пече се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 2 часа, като се полива често със соса.
Изважда се само месото и се завива в алуминиево фолио да престои 5 мин. Подправя се със сол и черен пипер и се поръсва с наситнения магданоз.
Свинското се нарязва на филийки и се гарнира със зеленчуците и соса.