Свинско печено с тиква или тиквички

за 4 порции, 3 ч и 45 мин

Кухня
09:16 - 27 Август 2025
993
Свинско печено с тиква или тиквички

Продукти

1 кг цяло парче свинско месо без кост – врат, котлет, гърди

2 скилидки чесън

3 малки глави червен лук

500 мл месен бульон

2 дафинови листа

600 г тиква – обелена и почистена, или тиквички без да се белят

1 с.л. мед

сол и черен пипер

Приготвяне

Подсушеното свинско месо се натрива със сол и черен пипер. Обеленият чесън се нарязва на тънко. Обеленият червен лук се разполовява.

Кипва се бульонът. Месото се слага в тава, залива се с врящия бульон и се добавят дафиновите листа и чесънът. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 2 часа, като често се залива с бульона.

Тиквата се нарязва на едри филийки и се слага около месото заедно с червения лук 20-30 мин. преди края на печенето. Ако течността се изпари, се добавя още малко бульон.

Месото се намазва с меда. Всичко се допича на 220 градуса още 15 мин. Подправя се със сол и черен пипер.