Свинско печено в 4 прости стъпки (СНИМКИ)

Кухня
08:37 - 04 Март 2022
3316
Свинско печено в 4 прости стъпки (СНИМКИ)

Кой ли пък не може да си изпече свинско – най-лесното за приготвяне от червените меса? Особено ако е на пържоли.

Капанът обаче може да щракне, когато искаме цяло парче свинско месо – златисто, сочно отвътре и с препечена коричка отвън.

Това е истината – нито прекалено препечено, нито със сок до кръв. И топящо се в устата. Освен това с различни придружители за повече аромат и вкус.

Успехът е гарантиран само с 4 прости стъпки.

Основните продукти

За особено вкусен, ароматен и хрупкав външно вариант на свинско печено може да се заложи на чесън, кимион, лук, моркови, целина, праз, дафинов лист, черен пипер, тъмна или светла бира, птичи бульон, царевично нишесте и малко олио или масло.

А месото е най-добре да е плешка или гърди - за предпочитане с кост. Перфектният вариант е да си има кожичка отгоре, но поне да е покрито със слой мазнина - сланинка. 

 

 

1

Парчето свинско се прорязва отгоре съвсем леко - само слоят мазнина, без месото отдолу. Натрива се със сол и се оставя да престои на студено. Сипва се гореща вода на дъното на тавата за печене и се слага в нея месото с горната част надолу. Оставя се да престои 10 мин. – така омеква и става по-сочно при печенето.

2

Месото се обръща и се натрива и отгоре със сол и счуканите заедно сухи подправки – може и чесън. Пече се в загрята фурна на 230 градуса 30-40 мин.

 

3

Зеленчуците се нарязват едро и се запържват леко в малко загрято олио или масло. Добавят се дафинов лист и черен пипер. Деглазира се с бира, птичи бульон и малко вода и се оставя да заври силно. Зеленчуците се слагат при месото в тавата. Пекат се заедно на 170 градуса 1 - 2 - 3 часа, според големината на парчето месо.

 

4

Изважда се печеното от фурната. Отделя се горната препечена мазна коричка и се оставя в изключената фурна на топло. Месото се опакова в алуминиево фолио и също се оставя във фурната. Печените зеленчуци се прецеждат. Към соса от печенето се добавя още бира и се оставя да заври, като се сгъстява с малко нишесте, разтворено в студена вода. Препечената коричка се поставя отново върху месото и се поднася със соса. Може да се поднесат и печените зеленчуци или да се направи друга по-свежа зеленчукова салата.