Тарта с моркови и пащърнак под синьо сирене
за 4 порции, 50 мин
Продукти
250 г брашно
125 г масло
½ ч.л. сол
4 яйца
1 глава лук
250 г моркови
250 г пащърнак
2 с.л зехтин или олио
индийско орехче, сол и черен пипер
200 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко
50 г синьо сирене
Приготвяне
Замесва се гладко тесто от брашното, маслото на парченца, ½ ч.л. сол и 1 яйце. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.
Обеленият лук се наситнява. Морковите и пащърнакът се нарязват надлъжно на тънки ленти.
Лукът се запържва леко в загретия зехтин или олио. Добавят се морковите и пащърнакът и се задушава на средна температура около 15 мин. леко да омекнат. Подправя се със сол и черен пипер.
Тестото се разточва на кора приблизително 14 х 37 см. Слага се във форма с размери 12 х 35 см, така че тестото да покрие освен дъното и страните. Надупчва се на няколко места с вилица и леко се поръсва с брашно. Оставя се в хладилника за 20 мин.
Зеленчуците се подреждат върху кората. Смесват се с разбиване 3 яйца, заквасената сметана, сол, черен пипер, индийско орехче. Изсипва се върху зеленчуците и се поръсва с натрошеното синьо сирене.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) 25-30 мин.
Могат да се използват и други кореноплоди, а синьото сирене да се замени с бяло саламурено или извара.