Телешки гулаш с алабаш

за 4 порции, 90 мин

Кухня
20:17 - 22 Юни 2023
2934
Телешки гулаш с алабаш

Продукти

800 г телешко месо на парчета

250 г шалот или по-малки главички друг лук

3 с.л. брашно – може от лимец

3 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

50 мл бяло вино

500 мл месен или зеленчуков бульон

1 лимон

600 г алабаш

1 ч.л. царевично нишесте

75 мл течна сметана или прясно мляко

½ връзка кервел или магданоз

1 с.л. мед

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на половинки или четвъртинки според размера. Обелва се лимоновата кора на тънки спирали.

Подсушеното месо се поръсва с брашното. Изпържва се в загретия зехтин или олио на 2 порции на висока температура до златисто кафяво и се изважда.

В същата мазнина се запържва лукът 2-3 мин. Връща се месото и се подправя със сол и черен пипер. Деглазира се с виното да заври силно и да се изпари течността. Сипва се бульонът и се оставя да заври.

Прибавя се лимоновата кора. Готви се под капак на тих огън 30 мин.

Обеленият алабаш се нарязва на хапки. Прибавя се при месото и къкри още 20 мин.

Сгъстява се с разтвореното в малко студена вода нишесте, като се сипва заедно със сметаната. Кипва като се разбърква.

Маха се лимоновата кора. Ястието се подправя с меда, разбъркан с половината сок на лимона, сол и черен пипер. Поръсва се с наситнения кервел.

Гулашът може да се приготви със свинско или пилешко месо.