Телешки гулаш със зеле и картофи

за 4 порции, 70 мин + варенето

Кухня
09:06 - 21 Април 2025
425
Телешки гулаш със зеле и картофи

Продукти

600 г говеждо/телешко месо без кост

2 глави лук

400 г картофи

2 моркова

250 г прясно зеле

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. суха мащерка – риган или чубрица

600 мл месен бульон

сол и черен пипер

3-4 стръка магданоз

 

Приготвяне

Месото се нарязва на парчета – по-едри хапки. Обелените лук, картофи и моркови се нарязват на едри кубчета. Зелето се нарязва на ивици.

Месото се запържва в тенджера на няколко порции в 1 с.л. загрят зехтин или олио по около 3 мин. Изважда се от тенджерата.

Прибавя се останалият зехтин или олио и се запържват заедно лукът, морковите и картофите на средна температура 3 мин. Подправя се с червения пипер, кимиона и мащерката.

Връща се месото и се сипва бульонът. Подправя се със сол и черен пипер. Добавя се зелето и се готви около 1 ч. и 30 мин. на слаб огън, като се разбърква от време на време.

Поръсва се с наситнения магданоз.

Вместо с телешко може да се приготви със свинско или пилешко месо, като се намалява времето за готвене.