Телешко варено с праз и ябълки в хрян

за 6 порции, 40 мин + варенето

Кухня
08:51 - 04 Май 2023
3165
Телешко варено с праз и ябълки в хрян

Продукти

1 кг цяло парче телешко месо

1 връзка корени за супа – морков, парче целина, пащърнак, праз

2 глави лук

1 малък лимон

2-3 дафинови листа

сол и черен пипер

2 малки ябълки

3 моркова

4 картофа

1 голям стрък праз

50 г хрян или 1-2 с.л. готов настърган от бурканче

1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук

 

Приготвяне

Обелват се корените за супа и се нарязват едро. Изцежда се сокът на лимона.

Лукът се разполовява без да се бели. Запича се с разрязаната част в загрят тиган с алуминиево фолио на дъното до светло кафяво.

Корените за супа и печеният лук се заливат с 3 л вода. Добавят се дафиновите листа и 2 с.л. сол. Слага се месото, кипва и се вари на тих огън около час и половина.

Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на парченца. Сотират се 1 мин. с 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. вода и щипка сол с разбъркване. Готви се под капак докато ябълките се разпаднат, като се разбърква често. Оставя се да изстине.

Обелените моркови и картофи се нарязват на кубчета. Празът се нарязва на шайби.

Месото се изважда и се оставя на топло. Бульонът се прецежда, измерва се 1 л и се кипва отново. Прибавят се картофите и морковите и се готви 4 мин. Добавя се празът и се готви още 4 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Обеленият и настърган хрян се разбърква с ябълките, подправя се със сол и черен пипер.

Телешкото се нарязва и се залива с бульона със зеленчуците. Поръсва се с нарязания на дребно див лук. Поднася се за гарниране с хряновите ябълки.