Тофу шоколадов мус (с еспресо или кафе ликьор)
за 6 порции, 30 мин
Кухня
17:29 - 14 Май 2023
1734
Продукти
100 г тъмен шоколад
1 малък портокал
1 шушулка ванилия или екстракт ванилия, ванилова захар
100 г кафява захар
700 г тофу – соево сирене
40 г какао на прах
4 с.л. кафе ликьор или 3 с.л. охладено еспресо кафе
2 белтъка
1 щипка сол
Приготвяне
Шоколадът се нарязва едро. Разтопява се на гореща водна баня.
Настъргва се кората на портокала.
Семенцата ванилия от шушулката се смесват със захарта.
Тофуто се разбива с какаото, портокаловата кора, захарната ванилия, кафе ликьора или еспресото на крем.
Прибавя се разтопеният шоколад и се разбърква до гладкост.
Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Прибавят се към тофу-шоколадовата смес с внимателно разбъркване чрез повдигане. Мусът се пълни в чаши и се слага в хладилника за 2 часа.