Тофу шоколадов мус (с еспресо или кафе ликьор)

за 6 порции, 30 мин

Кухня
17:29 - 14 Май 2023
1734
Тофу шоколадов мус (с еспресо или кафе ликьор)

Продукти

100 г тъмен шоколад

1 малък портокал

1 шушулка ванилия или екстракт ванилия, ванилова захар

100 г кафява захар

700 г тофу – соево сирене

40 г какао на прах

4 с.л. кафе ликьор или 3 с.л. охладено еспресо кафе

2 белтъка

1 щипка сол

Приготвяне

Шоколадът се нарязва едро. Разтопява се на гореща водна баня.

Настъргва се кората на портокала.

Семенцата ванилия от шушулката се смесват със захарта.

Тофуто се разбива с какаото, портокаловата кора, захарната ванилия, кафе ликьора или еспресото на крем.

Прибавя се разтопеният шоколад и се разбърква до гладкост.

Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Прибавят се към тофу-шоколадовата смес с внимателно разбъркване чрез повдигане. Мусът се пълни в чаши и се слага в хладилника за 2 часа.