Варени гъбени кюфтета върху тиква

за 4 порции, 60 мин

Кухня
07:33 - 10 Март 2022
2997
Варени гъбени кюфтета върху тиква

Продукти

15 г микс сушени гъби

200 г хляб

1 глава лук

½ връзка магданоз

4 с.л. масло или зехтин, олио

100 мл прясно мляко

2 яйца

индийско орехче, сол и черен пипер

600 г тиква

малко лимонов сок

30 г жълто сирене по избор – може кашкавал

 

Приготвяне

Сухите гъби се накисват в 100 мл топла вода за 15 мин.

Обеленият и наситнен лук се запържва за кратко в 1 с.л. масло и се поръсва с нарязания на дребно магданоз. Добавя се прясното мляко и се загрява. Изсипва се върху нарязания на филии хляб.

Гъбите се отцеждат и се нарязват на ситно. Гъбената вода се прецежда при хляба. Прибавят се гъбите, яйцата, сол, черен пипер и индийско орехче. Омесва се и се оставя за 10 мин.

Оформят се кюфтета и се сваряват във вряща подсолена вода, като се оставят в нея.

Почистената и обелена тиква се нарязва на тънки ленти – може с белачка. Запържва се в загрято 2 с.л. масло или зехтин, олио 5-7 мин. Подправя се със сол, черен пипер и малко лимонов сок. Прибавя се и последната супена лъжица масло или зехтин, олио.

Изваждат се кюфтетата от водата и се подреждат върху тиквата. Поръсва се с настърганото жълто сирене.