Варени гъбени кюфтета върху тиква
за 4 порции, 60 мин
Продукти
15 г микс сушени гъби
200 г хляб
1 глава лук
½ връзка магданоз
4 с.л. масло или зехтин, олио
100 мл прясно мляко
2 яйца
индийско орехче, сол и черен пипер
600 г тиква
малко лимонов сок
30 г жълто сирене по избор – може кашкавал
Приготвяне
Сухите гъби се накисват в 100 мл топла вода за 15 мин.
Обеленият и наситнен лук се запържва за кратко в 1 с.л. масло и се поръсва с нарязания на дребно магданоз. Добавя се прясното мляко и се загрява. Изсипва се върху нарязания на филии хляб.
Гъбите се отцеждат и се нарязват на ситно. Гъбената вода се прецежда при хляба. Прибавят се гъбите, яйцата, сол, черен пипер и индийско орехче. Омесва се и се оставя за 10 мин.
Оформят се кюфтета и се сваряват във вряща подсолена вода, като се оставят в нея.
Почистената и обелена тиква се нарязва на тънки ленти – може с белачка. Запържва се в загрято 2 с.л. масло или зехтин, олио 5-7 мин. Подправя се със сол, черен пипер и малко лимонов сок. Прибавя се и последната супена лъжица масло или зехтин, олио.
Изваждат се кюфтетата от водата и се подреждат върху тиквата. Поръсва се с настърганото жълто сирене.